Hva er et bærekraftig kosthold - på norsk?

 

Vi vet ikke svaret, men dette er utgangspunktet i prosjektet: Et bærekraftig kosthold er et kosthold som bidrar til nok, trygg og sunn mat for nålevende og fremtidige generasjoner. Det tar hensyn til naturens tålegrenser gjennom lavest mulig innvirkning på klima og miljø samtidig som det beskytter biologisk mangfold og økosystemer. Et bærekraftig kosthold bidrar til mat- og ernæringssikkerhet gjennom optimal ressursbruk. Det er kulturelt akseptabelt og tilgjengelig og rettferdig både lokalt og globalt. 

 
 
holly-mandarich-bMog4gpujsI-unsplash.jpg

…Gir sunnere liv

Et bærekraftig kosthold er også et kosthold som er godt for oss. Klarer vi å følge de norske kostholdsrådene, vil det være bra både for oss og sikre at våre barn og barnebarn får muligheten til å spise sunt.

Hva skal til for å klare å følge de norske kostholdsrådene? Hvem trenger vi å ha med på laget for å få til en slik endring, og hva kan du gjøre?

 
marek-okon-tWWCqIMiUmg-unsplash.jpg

…Tar hensyn til naturens tålegrenser

Et bærekraftig kosthold tar hensyn til planetens ni tålegrenser*.

Hva er egentlig viktig for å få til et kosthold som påvirker miljø og klima i så liten grad som mulig? Hvordan kan vi i Norge påvirke andre land til å produsere og spise mat mer bærekraftig?

*Stockholm Resilience Centre, 2009

 
Skjermbilde 2019-08-13 kl. 10.16.57.png

…Bidrar til mat- og ernæringssikkerhet

Mangel på mat er en fjern problemstilling for de fleste som lever i Norge i dag, men er noe man kjenner på kroppen andre steder i verden.

Hva skal til for å sørge for at alle, også fremtidige generasjoner, har tilgang til nok, næringsrik og trygg mat, også i krisetider? Hva kan vi gjøre her i Norge for å bidra til at flere mennesker slipper å bekymre seg for om de får mat i morgen, eller at de dør for tidlig fordi de ikke får nok og riktig næring?

 
2526097.jpg

…Bygger på kultur og matvaner

Kulturell tilhørighet er viktig for alle grupper, og vi er mange som er stolte av å være norske. Matvaner er en viktig del av vår identitet. Samtidig er både kultur og matvaner i endring og varierer mellom ulike grupper og kanskje også etter hvor man bor.

Hva skal til for å få til en endring i kultur og matvaner som i større grad enn i dag er bærekraftig, samtidig som vi beholder det som er viktig for oss? Hvilke naturlige forutsetninger mener du Norge har som vi kan bygge på?

 
Skjermbilde 2019-08-13 kl. 10.43.21.png

…Er tilgjengelig og rettferdig

Et tilgjengelig og rettferdig kosthold er tilgjengelig for alle grupper i samfunnet. Det sørger for rettferdige priser for forbruker og rettferdig inntekt til produsenter. I tillegg tar det hensyn til dyrenes velferd.

Er det norske kostholdet tilstrekkelig tilgjengelig og rettferdig idag? Hva er det viktigste vi kan gjøre for å opprettholde eller forsterke et tilgjengelig og rettferdig norsk kosthold?